|
[8-1]
Rétes
kész réteslapok (Spar), tejföl, olaj,
Töltelékek
Túrós
0,5 kg túró, 2 tojás, buzadara, vaníliáscukor, cukor (édesítőszer)
A túrót, 2 ekanál buzadarával, a tojássárgával, 1 cs vaníliáscukorral, ízlés szerint cukorral összekeverem, a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzáforgatom. A réteslapot megszórom vékonyan buzadarával.
Mákos-meggyes
0,5 kg mák, 1 meggybefőtt, citrom, cukor, tejföl
A mákot, a cukorral (amennyire édesen szereted), a lereszelt citromhéjjal, tejföllel (2-3 ekanál), a lecsepegtetett meggyel összekeverem.
A konyharuhára, sütőpapírra kifektetem az réteslapot, az olajat 1-1 arányban elkeverem a tejföllel, a 4 db lapot egyenként !!!! megkenem vele. A tölteléket egy csíkban kb 7 cm szélességben elhelyezem a lapon, és a konyharuha segítségével feltekerem. A tejfölös masszával megkenem a tetejét, és kicsit kiolajozott sütőlemezere rakom. 180 fokon kb 20-25 percig pirulásig sütöm, azaz a sütő süti. Szilvi figyeli, sütő meddig süti.
Jó étvágyat mindenkinek!
|
Görög paradicsonsaláta
paradicsom, vöröshagyma, görög salátafűszer (olivaolaj, citromlé)
A paradicsomot, vöröshagymát karikákra vágom, elkészítem az öntetet (fűszerkeverék, víz, olivaolaj, citromlé). Leöltöm a zöldségeket, és kivételesen állni hagyom. |
Tzatziki
2 db uborka, citrom, joghurt, fokhagyma, bazsalikom, tárkony, só
Az uborkát lereszelem, lesózom, állni hagyom egy fél órát. A joghurtot, a citrom levét, a fokhagymát (1-2 gerezd), a ízlés szerint fűszerekkel elkeverem. Az uborkát kicsavarom, és utána teszem hozzá a szószt.
Jó tanács, ezt csak néhány órával előtte érdemes elkészíteni, mert ha túlérik sok lesz a leve. Ugyebár a sok lé itt nem olyan élvezetes, mint másutt.... |
Köretek, saláták 2.
Görög káposztasaláta
vöröshagyma, kicsi fej káposzta, sárgarépa, tejföl, majonéz, mustár, bors, só.
Lereszelem a vöröshagymát, káposztát, sárgarépát, lesózom. Állni hagyom fél órát, majd kinyomkodom egy másik tálba. Amíg áll elkészítem a szószt. Tartármártás jellegú szószt készítek, majonézzel, dupla mennyiségű tejföllel, digoni mustárra, borssal. sóval. Összekeverem a zölségekkel, ez megintcsak úgy jó. ha előző nap már elkészül. mert ha többet áll még finomabb. Az sem gond, ha aznap készül, csak álljon 1-2 órát.
Nagyon jó köret bármilyen húshoz, és ha kicsit sótlan marad még fogyis kajának sem kutya.
|
Köret, és saláták
sütőburgonya, (kb 5 cm átmérőjű), só
Héjában sóval felrakom főni a burgonyákat, nem hagyom teljesen megfőni. Félbevágom, és berakom a sütőbe grill funkcióra, addig sütöm amíg ínycsiklandozóan piros nem lesz a teteje.
Ehhez készítek egy pesztót.
Peszto
1 csomag fenyőmag, bazsalikom, fokhagyma, zöld olivaolaj, (a fekete bogyós nem jó ehhez), só
A fenyőmagot ledarálom, kb 1,5 dl olvaoljaba belerakom a szétzúzott fokhagymát (1 esetleg 2 gerezd), valamint a fűszert. (A fűszer lehet petrezselyem, bazsalikom amelyik tetszik, nálam bazsalikom volt benne)
Ezzel a szósszal meg lehet locsolni a burgonyát, nagyon finom vele tálaláskor. |
Görög sültek (suvlaki)
pulykafelsőcomp, sertés tarja, nyárs, gyros fűszerkeverék, görög fűszerkeverék, só, olivaolaj, sütőzacskó !!!!
A húsokat felcsikozom kb 7 cm hosszú, kb 2-2,5 cm széles csíkokra. Az a lényeg, hogy szépen rá lehessen majd fűzni a nyársokra. A húsokat bepácolom a fűszerekkel, az olajjal és néhány órára (esetleg már előző nap) berakom a hűtőbe. Felfűzöm a nyársokra, belerakom a sütőzacskóba, és 35-40 percre 200 fokra berakom a sütőbe.
|
Görög gyümölcsleves
narancslé, eperlé, meggylé (a meggybefőtt leve), meggybefőtt, ananászbefőtt, ananaszlé, eper (mirelit), szamóca (mirelit) citrom, méz, fahéj, őrölt !!! szegfűszeg, puncs puding, eper puding, főzőtejszín, tejszínhab
A gyömölcsleveket, 1 citrom levét, egy citromot karikázva, szegfűszeggel, fajhéjjal, mézzel felteszem melegedni, miután felmelegedett kiveszek belőle annyi levet, hogy a pudingokat el tudjam benne keverni csomómentesen (erre nagyon kell vigyázni, hogy ne csomósodjon össze a meleg hatására, ezért gyorsan szoktam - tehát habverővel) belekeverem az egyenlőre lébe. Miután kellően krémes állagú lesz belerakom a szintén lével összekevert tejszínt. Ezek után belerakom a leszűrt gyömölcsöket, illetve a mirelit gyümölcsöket. Néhány percig melegítem, majd leveszem, lehűtöm. Tejszínhabbal tálalom.
Jó tanács,
ha előző nap elkészítitek még finomabb lesz, mert a mirelit gyümölcsök méginkább bele tudnak érni.
a fűszereket ne sajnáljátok, rakjatok bele bőven.
Isteni.
Ui.: a mennyiségek teljesen fakultatív, ahogy szeretitek, illetve ahányan vagytok.
|
A recepteket meg fogjátok tudni, de majd tollat és papírt hozzatok akkor...................... |
[8-1]
| |