|
[5-1]
És végül a desszert:
Port de Bouc karamellás csokiöntettel:
A tésztához:
25 dkg puha margarin
25 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
5 tojás
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 dl tej
A szószhoz:
30 dkg cukor
30 dkg étcsokoládé
6 dl tejszín
a tepsi előkészítéséhez kevés margarin és finomliszt
A tésztához a puha margarint, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a citrom reszelt héját robotgéppel 2-3 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, aztán külön tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. A margarinos alapmasszához lassú fokozatra kapcsolt géppel felváltva, 2-3 részletben, hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet. A tésztát egyenletes rétegben elsimítjuk a tepsiben, 30 perc alatt megsütjük, aztán kihűtjük.
Ezalatt elkészítjük a csokiszószt. A karamellhez a cukrot egy közepes méretű teflonserpenyőben mérsékelt tűzön megolvasztjuk, és addig tartjuk tovább a tűzön, amíg sötétbarna karamell nem lesz belőle. Közben csak rázogatjuk a serpenyőt, a cukrot nem keverjük.
A karamellt levesszük a tűzről, és óvatosan hozzáöntjük a tejszínt: nagy bugyborékolásra számítsunk, a karamell megdermed. Ezután visszatesszük mérsékelt tűzre, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a karamell a tejszínben. Végül levesszük a tűzről, és apróra vágva belekeverjük a csokit, hogy az is felolvadjon.
Kockákra vágva tálaljuk, bőségesen megöntözve a csokiszósszal. |
A főétel:
Domremy-la-Pucelle-i csirkemell hercegnő burgonyával és Charleville-Mézières körettel.
Csirkemell:
Hozzávalók:
4 nagy csirkemell
40 dkg bacon szalonna
3 féle sajt (3X20 dkg)
tojás
liszt
só
1 pohár tejföl
Készítés: A csirkemellet megtisztítom, megmosom, kettőbe vágom és enyhén megsózom. Lisztbe és tojásba megforgatom, majd a három sajt reszelt keverékébe panírozom. A bacont hőálló egénybe rétegezem, majd a panírozott csirkemellet ráhelyezem. Újabb bacon réteg, és újabb csirkemell, majd az egészet baconnel befedem, tejföllel megkenem és a maradék ssajtot rászórom. Pirosra sütöm.
Hercegnő burgonya:
Az elkészített burgonyapürét liszttel összekeverem, és nyomózsákkal sütőlemezre formázom, majd pirosra sütöm.
Charleville-Mézières köret:
Friss vagy mirelit mediterrán zöldségeket olíva olajon megpirítom. Meditterán fűszerekkel ízesítem.
|
Szóval az előétel recepje:
Reggio Calabria-i tojás zöld ágyban dunyha alatt
Hozzávalók:
40 dkg mirelit brokkoli
2 dkg vaj
4 tojás
só
bors
2 evőkanál tejföl
Mártáshoz:
4 dkg vaj
3 dkg liszt
2 dl tej
1 dl tejszín
2 tojás sárgája
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
4 dkg trappista sajt
só
Készítés: A brokkolit puhára főzzük sós vízben, leszűrve kevés olvasztott vajjal összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. A kemény tojásokat megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, kiszedjük a sárgáját. Sárgáját összetörjük, tejföllel, sóval összekeverjük és visszatöltjük a fehérjébe. A brokkolit kivajazott hőálló tálba helyezzük, rárakjuk a tojásokat.
Mártás: Olvasztott vajban átforrósítjuk a lisztet, felöntjük hideg tejjel és csomómentesre keverjük. Átforraljuk, szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a reszelt sajtot, majd tűzről levéve a tojás sárgával elkevert tejszínt. A mártással leöntjük a tojásokat és megsütjük.
|
Dórinak üzenem, hogy annak a nagyon szar előételnek a receptjét tegye már közkinccsé. Persze csak akkor ha nincs 25 évre titkosítva.
Köszi Meme. |
Ide beírhatod a recepteket és én szépen beillesztem majd a lapra.....de ide várjuk a hozzá szólásokat is! |
[5-1]
| |